Het wonen en werken van morgen

Hoe mooi zou het zijn als alles werkt met slechts één knop?

35 vragen over zonnepanelen

35 vragen over zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen kan ingewikkeld zijn en roept dan ook veel vragen op. Heel veel vragen! Die hebben we in deze uitgebreide pagina allemaal voor je op een rijtje gezet. Liever direct een specialist spreken? Dat kan natuurlijk ook.

1. Welke zonnepanelen moet ik kiezen?

De belangrijkste vraag wanneer u zonnepanelen wilt aanschaffen is natuurlijk welke zonnepanelen u moet kiezen. Er zijn vele typen en merken beschikbaar en elke kent zijn eigen mate van rendement en levensduur. Zo zijn er zonnepanelen met een relatief korte levensduur van 15 jaar en panelen waarbij de zonnepanelen tot wel 30 jaar goed blijven werken. Wij raden uiteraard altijd aan om een zonnepaneel te plaatsen waar u zo lang mogelijk van geniet om voor het hoogst mogelijke rendement te zorgen.

2. Waar zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen kopen bij Doman Comfort? Wij nemen alles op het gebied van zonne-energie uit handen en adviseren u, zodat u niet voor onverwachte verassingen komt te staan. Onze specialisten ontzorgen u volledig en maken het op voorhand duidelijk hoelang het duurt voordat u uw investering terugverdient. Wij zijn gevestigd in Oud-Beijerland en werkzaam in de Hoeksche Waard en in de omgeving. 

Zonnepanelen bij Doman Comfort

3. Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn uiteraard erg belangrijk, maar op voorhand moeilijk te bepalen. Elke situatie is verschillend en daarom vinden wij het belangrijk om eerst een blik te werpen op uw huidige situatie en hoe wij hierbij kunnen helpen. 

Neem voor meer informatie over de kosten vrijblijvend contact op en wij informeren u graag over alle mogelijkheden en het verwachte rendement. Hierdoor weet u op voorhand hoeveel het u zal opleveren. Omdat wij het belangrijk vinden dat u de investering in zonnepanelen zo snel mogelijk terugverdient, plaatsen wij enkel merken en typen zonnepanelen waar wij echt in geloven. Kwaliteit, levensduur en rendement zijn de dingen waar onze experts naar kijken en waar wij voor staan. 

4. Wat leveren zonnepanelen op?

Hoeveel een zonnepaneel gemiddeld oplevert, hangt van enkele zaken af. Ten eerste de plaats van de zonnepaneel. Zo zal een zonnepaneel gericht op het zuiden meer opleveren dan een zonnepaneel richting het noorden. Ook is het vermogen zeer bepalend voor de opbrengst van het zonnepaneel. Dit wordt uitgedrukt in Wp (Wattpeak). Bij elk zonnepaneel wordt aangegeven hoeveel het vermogen is. Een zonnepaneel uitgekozen? Dan berekenen we gelijk hoeveel dit voor u opbrengt en of dit aansluit op uw huidige energieverbruik.  

Om voor een zo goed mogelijk rendement te zorgen, kunt u ervoor kiezen om rond de 75% van uw energieverbruik te dekken. Hierdoor wordt uw investering zo effectief mogelijk ingezet. U wekt hierdoor minder stroom op, dan u gebruikt. Hierdoor voorkomen we dat u energie hoeft terug te leveren aan het energiebedrijf. Deze vergoeding is namelijk minder gunstig dan de kosten voor het afnemen van energie.

Doman Comfort zonnepanelen

5. Wanneer zijn zonnepanelen rendabel?

Zonnepanelen zijn in bijna alle gevallen rendabel. Enkel als u midden in het bos woont of uw huis volledig omringd is door hogere huizen, is het investeren in zonnepanelen minder rendabel. Als uw huis te maken heeft met slechtere omstandigheden op gebied van zonne-energie, denk aan een gedeelte van de dag in de schaduw of veel bomen, dan leveren de zonnepanelen alsnog 80% van de gebruikelijke opbrengst. Hierdoor duurt het iets langer dan gebruikelijk om uw investering terug te verdienen, maar het rendement is het nog steeds meer dan waard. Voor meer informatie over de mogelijkheden of advies helpen wij u graag! 

6. Wie krijgen subsidies bij zonnepanelen?

Op het moment zijn er geen subsidieregelingen actief voor particulieren door de overheid. Wel zijn er regionale acties waarvan woningbezitters kunnen profiteren. Voor de mogelijkheden in uw regio neemt u contact op met een van onze specialisten. Wij zijn op de hoogte van de regelingen in de meeste regio’s in Zuid-Holland en adviseren u hier dan ook graag over.

Voor bedrijven zijn er wel voordelen. Wanneer u voor uw bedrijf zonnepanelen laat plaatsen, dan komt u in aanmerking voor de landelijke subsidieregeling ‘Stimulering Duurzame Energieproductie’. Deze subsidie krijgt jaarlijks een nieuwe regeling en de hoogte van de subsidies veranderen hierbij ook. Hier hebben wij uiteraard veel ervaring mee en we adviseren en informeren u graag over de laatste regelingen. Neem hiervoor gerust contact op met een van onze adviseurs. 

Doman Comfort Zonnepanelen

7. Zonnepanelen, wat kost dat?

De kosten voor zonnepanelen verschillen sterk. Zo zijn er relatief goedkope modellen, waarbij rekening moet worden gehouden met een relatief korte levensduur en minder hoog rendement. Ook zijn er duurdere modellen die een zeer hoog rendement bieden en tot wel 30 jaar lang mee gaan. 

Bij Doman Comfort begrijpen wij dat zonnepanelen een investering zijn. Na een aantal jaar verdient u de investering terug en bespaart u jaarlijks flink op de energiekosten. 

8. Zonnepanelen: is mijn dak geschikt?

Bijna elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Ook als uw huis niet op het zuiden gericht staat of als uw dak een gedeelte van de dag schaduw vangt. Enkel als uw huis volledig omringt is door hoge bomen of gebouwen en u geen enkele vorm van zonlicht ontvangt, is het wellicht geen goed plan om zonnepanelen te plaatsen. Als u te maken heeft met veel schaduw, dan kunnen zonnepanelen alsnog rond de 80% opbrengen dan wat ze in de gemiddelde omstandigheden zouden opbrengen. Hierdoor duurt het iets langer om uw investering terug te verdienen, maar terugverdienen zult u zeker. 

Doman Comfort Zonnepanelen

9. Welk zonnepaneel heeft het hoogste rendement

Zonnepanelen gemaakt van silicium behalen het hoogste rendement. Deze panelen brengen de grootste investering met zich mee, maar dit zult u ook sneller terugverdienen. Ook is de levensduur erg goed. Deze panelen gaan namelijk ongeveer 25 jaar mee.  

10. Wanneer zonnepanelen kopen en plaatsen?

De timing van het plaatsen van zonnepanelen is een onderdeel dat vaak vergeten wordt. Zonnepanelen kunnen het gehele jaar geplaatst worden door de monteur. Er zijn slechts enkele weersomstandigheden waarbij dit niet mogelijk is. Wel moet u rekening houden met het moment waarop uw energiemeter wordt opgenomen. Als u uw zonnepanelen laat plaatsen in de zomer en uw meteropname is direct na de zomer, dan wordt hetgeen dat extra is opgewerkt niet meegenomen en verliest u dit. Wij bij Doman Comfort informeren u graag over wat in een dergelijk geval van belang is en wat voor uw situatie het beste uitkomt. Neem dus gerust contact met ons op.

Doman Comfort Zonnepanelen

11. Zonnepanelen: wat heb ik nodig?

Voor het plaatsen van zonnepanelen zijn er meerdere dingen noodzakelijk. Denk hierbij aan de zonnepanelen zelf, een omvormer, de materialen om de panelen te bevestigen, een extra groep in de meterkast en eventueel een systeem waarmee u kunt zien hoeveel er wordt opgeleverd. 

12. Waarom zonnepanelen kopen?

Het kopen van zonnepanelen biedt vele voordelen. Zo geniet u voortaan van een lagere energienota en verhoogt u het energielabel van uw woning. Hierdoor bespaart u niet alleen op uw kosten, maar wordt uw huis ook nog eens meer waard. 

Naast de voordelen voor uw portemonnee, draagt u ook bij aan een beter milieu. Zonnepanelen zijn duurzaam, gaan lang mee en wekken schone en milieuvriendelijke energie op. 

13. Wie mogen zonnepanelen plaatsen?

Iedereen mag zonnepanelen plaatsen, maar het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Als u het zelf zou willen doen, dan dient u zeer handig te zijn en kennis te hebben van elektriciteit. Het systeem moet op de juiste manier aan de meterkast aangesloten worden. Een gebrek aan ervaring brengt risico's met zich mee. Om deze redenen raden wij aan om de installatie van zonnepanelen door een professional te laten doen. Wij hebben diverse installateurs die er zo snel mogelijk voor zorgen, dat uw systeem werkt zoals het hoort. 

Doman Comfort Zonnepanelen

14. Wanneer zonnepanelen vervangen?

Zonnepanelen staan bekend om hun lange levensduur. Het gemiddelde zonnepaneel kan ongeveer 25 tot 30 jaar mee. Er zijn echter verschillen te vinden in diverse types en bij het gebruik van diverse materialen. 

15. Kiezen voor zonnepanelen gemaakt van polykristallijn?

Als u ervoor heeft gekozen om zonnepanelen te laten plaatsen van polykristallijn, dan heeft u een van de zonnepanelen met de langste levensduur. Deze panelen bieden dan ook een zeer goed rendement en een relatief lage aanschafprijs. Pas na 25 tot 30 jaar hoeven de zonnepanelen vervangen te worden. 

Doman Comfort Zonnepanelen

16. Kiezen voor zonnepanelen gemaakt van silicium?

Als u zonnepanelen wilt met het beste rendement, dan heeft u zonnepanelen van het materiaal silicium nodig. Deze zonnepanelen hebben een levensduur van 25 jaar en brengen met het hoge rendement de hoogste investering mee.

17. Wat zijn Amorf zonnepanelen?

Amorf zonnepanelen kunnen erg interessant lijken door de relatief lage aanschafprijs. Het nadeel is echter, dat deze zonnepanelen het minst lang meegaan van alle soorten. De levensduur is namelijk een stuk korter en ze moeten daarom al na 15 jaar vervangen worden.

18. Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, is afhankelijk van uw woonsituatie. Het aantal inwoners, het energielabel van uw elektronica en dergelijke bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Ook zonnepanelen laten plaatsen? Wij adviseren en informeren u graag over de beste aanpak.

Doman Comfort Zonnepanelen

19. Moeten zonnepanelen onderhouden worden?

Een groot voordeel van zonnepanelen, is dat deze geen onderhoud nodig hebben. U kunt ervoor kiezen om ze eens in de 5 jaar schoon te laten maken. Maar dit is niet noodzakelijk. 

20. Hoe werkt het als u meer oplevert als dat u verbruikt?

In Nederland wordt op het moment gebruik gemaakt van de salderingsregeling. Wanneer u in de zomermaanden meer energie oplevert dan u verbruikt, houdt dit in dat u dit aan het eind van het jaar kunt wegstrepen ten opzichte van de maanden waarop u meer verbruikte dan u opleverde. 

Deze regeling wordt vanaf 2023 echter afgebouwd en vanaf 2031 helemaal afgeschaft. Hierdoor duurt het vanaf 2031 ongeveer 1 jaar langer om uw investering terug te verdienen, maar zonnepanelen blijven, ook na het afschaffen van de salderingsregeling, een zeer interessante investering. Neem voor meer informatie over deze regeling of voor meer informatie over uw situatie contact op.

21. Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?

Er zijn blauwe en zwarte zonnepanelen. Het grootste verschil tussen deze soorten zonnepanelen, is dat een blauw zonnepaneel het meeste energie opwekt bij direct zonlicht en een zwart zonnepaneel ook veel energie kan opwekken met indirect zonlicht. Met het Nederlandse klimaat maakt de keuze van de kleur van de zonnepanelen echter niet veel uit.

Doman Comfort Zonnepanelen

22. Wat is een omvormer?

Een omvormer is van groot belang bij zonnepanelen. Een omvormer zorgt er namelijk voor dat het soort stroom dat opgewekt wordt door de zonnepanelen, omgevormd wordt naar het soort stroom dat dagelijks gebruik wordt in het huishouden.  

23. Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Deze zonnecellen zijn in de meeste gevallen gemaakt van silicium. Zodra er licht op dit materiaal komt, ontstaat er stroom tussen de positieve en negatieve lading van deze cellen. Deze stroom wordt gelijkstroom genoemd. Deze stroom is echter anders dan de stroom die wij dagelijks gebruiken en moet daarom omgezet worden. Hiervoor is de omvormer ontwikkeld. De omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom. Wisselstroom is hetgeen wat wij gebruiken bij alle elektrische apparaten en is - nadat deze is omgezet - direct klaar voor gebruik. 

24. Wat is een monitoringssysteem?

Een monitoringssysteem is een systeem, waarmee het eenvoudig is om te achterhalen of de zonnepanelen werken zoals ze moeten werken. Bij Doman Comfort zijn alle zonnepanelen gekoppeld aan zo’n systeem door middel van een app. Hierdoor heeft u real-time inzicht in de opbrengst van de zonnepanelen. U ziet exact hoeveel uw panelen opbrengen en u ziet makkelijk en snel hoeveel kosten u al heeft terugverdiend. 

25. Wekken zonnepanelen in de winter en herfst ook energie op?

Zeker! Zonnepanelen wekken ook in de winter en herfst energie op. Het is een misverstand dat zonnepanelen enkel in de zomermaanden energie opwekken. In de zomer wordt er uiteraard wel meer energie opgewekt, maar ook als het bewolkt is, wordt er nog steeds energie opgewerkt. Zonnepanelen werken namelijk niet op zonlicht, maar op licht. Ook als het zonnepaneel in de schaduw staat, valt er altijd licht op en wekt-ie dus energie op. 

26. Is het ook mogelijk om een zonnedak of zonnedakpannen te plaatsen?

Het is mogelijk om uw dak te bekleden met een zonnedak of zonnedakpannen. Dit is een zeer mooie oplossing, maar vaak een duurdere manier dan de gebruikelijke optie. Op het moment is het vaak efficiënter om normale dakpannen te plaatsen. Als u uw dak wilt vervangen en ook zonnepanelen wilt plaatsen, dan kan het wel een interessante optie zijn. Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op. Onze professionals informeren u graag over de mogelijkheden van deze aantrekkelijke optie. 

Zonnedakpannen

27. Is het verzekeren van zonnepanelen slim?

Zonnepanelen verzekeren is in de meeste gevallen niet nodig, Bij de meeste huishoudens vallen de zonnepanelen onder de opstalverzekering. Dit geldt in bijna alle gevallen met een schuin dak. Bij platte daken, raden wij aan om na te vragen bij uw verzekeraar of deze ook onder de opstalverzekering vallen.

28. Hoe zit het met hagelstormen en zonnepanelen?

Hagelstormen kunnen een risico vormen voor zonnepanelen. Omdat wij bij Doman Comfort het belangrijk vinden dat u zo lang mogelijk geniet van uw zonnepanelen, zijn al onze panelen gecertificeerd en getest op onder andere de bestendigheid tegen hagel. Hierdoor bent u verzekerd van een lang en veilig rendement op uw investering.  

29. Welke afmetingen hebben zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn er in diverse maten. Zo zijn er kleine, gemiddelde en grote panelen. De meest voorkomende kleine tegels hebben een formaat van 1.58m x 0.81m. Deze zonnepanelen hebben een vermogen van 190 Wp tot 215 Wp. 

Normale tegels hebben een afmeting van 1.65m x 1m. Bij dit formaat kunt u in de meeste gevallen uitgaan van een vermogen van 245 Wp tot 270 Wp. 

Grote tegels hebben een afmeting van 2m x 1m. Dit formaat brengt ook het hoogste vermogen met zich mee van 270 Wp tot 300 Wp.

30. Wat is een PV paneel?

Als u op zoek gaat naar zonnepanelen, dan komt de term PV paneel vaak langs. Deze term zorgt soms voor verwarring, want wat is een PV paneel nu precies? PV panelen zijn precies hetzelfde als zonnepanelen. PV staat voor “Photo Voltaic”, wat Licht Stroom betekent. De term PV paneel is om deze reden de technische term voor zonnepanelen. Makkie! 

31. Is het mogelijk om zonne-energie op te slaan?

Het is zeker mogelijk om zonne-energie op te slaan. Dit kan met een thuisaccu. Op het moment is het nog niet interessant om dit op te slaan, maar wanneer de salderingsregeling in 2030 volledig is afgebouwd, wordt het wel een zeer interessante mogelijkheid. Onze specialisten houden deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten. Wij verwachten dat deze ontwikkeling vanaf 2030 een veelgebruikte oplossing zal zijn. 

32. Is het mogelijk om zonnepanelen te huren of te leasen?

Naast kopen, is het ook mogelijk om zonnepanelen te huren of te leasen. Hierbij zal het rendement echter een stuk lager uitvallen. Als u zonnepanelen koopt, heeft u uw investering in de meeste gevallen in 8 jaar terugverdiend. Dit betekent dat u nog 17 jaar geniet van lagere energiekosten. Hierbij gaan we uit van een levensduur van 25 jaar. 

33. Is het mogelijk om een lening aan te vragen voor het aanschaffen van zonnepanelen?

Bij sommige partijen is het mogelijk om een lening aan te vragen bij het aanschaffen van zonnepanelen. Wij kunnen van tevoren voor u uitrekenen hoeveel u op uw energiekosten gaat besparen en of u de rente over uw lening wel of niet terugverdient. Uit onze ervaring blijkt dat dit in de meeste gevallen inderdaad zo is. 

34. Moet het altijd zonnig zijn om energie op te wekken?

Een veelgehoorde vraag is of het altijd zonnig moet zijn om energie te kunnen opwekken. Het antwoord hierop is nee. Zonnepanelen wekken energie op door licht. Door bewolking en schaduw valt er minder licht op de panelen, maar ook met minder licht maken de panelen energie op. Hierdoor is het ook op minder zonnige dagen mogelijk om energie op te wekken. Dit maken zonnepanelen een zeer geschikte investering, ook in de maanden met minder direct zonlicht. 

35. Hoeveel zonnepanelen passen op het dak?

Het aantal zonnepanelen die op een dak passen verschilt natuurlijk per situatie. Hierbij kunnen dakkapellen en schoorstenen de ruimte op een dak beïnvloeden. Ook kunt u het eigen energieverbruik meenemen. Als u weinig verbruikt en u heeft een groot oppervlak, dan is het niet altijd goed om uw volledige dak te bekleden met zonnepanelen. Dit omdat u in zo’n geval veel moet terugleveren aan de energieleverancier. De verkoopprijzen van energie zijn namelijk een stuk hoger dan de prijs waarbij u overtollig energie teruglevert. Onze specialisten kunnen u adviseren om erachter te komen wat in uw situatie de meest geschikte mogelijkheid is.

Neem contact op met Doman